ARVIOINTI: Mika Nyyssölä – tarina ja treeniopas


IMG_1987

Suomalaisia täysin kehonrakenukseen liittyviä kirjoja tulee suht harvoin ja tämä Mika Nyyssölästä kertova kirja oli toivottu varmasti moneltakin suunnalta. Kirjassa on tavallaan kaksi suurempaa osiota. Ensin tulee hiukan tarinaa nuoruudesta, ravinnosta ja kilpailuhistoriasta, jonka jälkeen esitellään treeniopas, minkä pohjalta salitreenaaja voi suunnitella itselleen harjoitusohjelman. Esittelen ja analysoin tässä lyhyesti kirjan molemmat osiot.

Ensikosketus kirjaan

Suurin yllätys kirjan saatuani oli sen melko suuri koko. Yleisesti ottaen se ei ole mielestäni mikään oleellinen asia hyvässä kirjassa, mutta tässä tapauksessa se toimii loistavasti! Se toimii loistavasti siksi, koska kirja on täpötäynnä upeita ammattilaisten ottamia valokuvia ja Mika Nyyssölän tekemää grafiikkaa. Hiukan paremmin kuvat olisivat säväyttäneen vielä kiiltävällä paperilla, joka nyt kirjasta puuttui. Kirjan kansi on näyttävä ja varmasti moni ottaa opuksen sen vuoksi hyllystä tarkasteltavaksi.

Giant killerin (Mika Nyyssölän) tarina

Itse odotin kovasti tätä kirjan osiota, koska jo vuosia Mikan touhuja netin välityksellä seuranneena tiedän hänen olevan erittäin puhelias ja värikäs tyyppi. Tarinaa kerrotaan kahdella eri tavalla, kirjan kirjoittajan Jouni Virtamon sekä itse Mika nyyssölän sanoin. On helppo sanoa, että Mikan sanoin kerrotut tarinat lähtevät lentoon ja itse kirjan teksti on maltillisempaa faktapohjaista kerrontaa.

IMG_1988

Suuri osa tarinasta keskittyy kuitenkin Mikan kilpailuhistoriaan ja kirjassa kerrotaan eri kommelluksia kilpaluihin liittyen. Mikan kilpailumenestys nostetaan jalustalle näkyvästi ja komeaa luettavaahan se onkin. Kliimaksina kirjassa on luonnollisesti Mikan vuonna 2015 historiallisesti voittama Arnold Classic Europe -kilpailu.

Kirjan ravitsemusosiossa pyöritellään kalori- ja makrolukuja, jotka tuntuvat olevan Mikalle tärkeitä tuotaessa esiin kehonrakenuksen vaativuutta lajina. Tuo varmasti antaa lukijalle vaikutelman lajin tieteellisestä ja pilkuntarkasta puolesta. Mika esittelee muutaman lempireseptinsä, joista varmasti löytyy useallekin podarille tai podarin alulle uutta suuhunpantavaa.

Treeniopas

Treenioppaassa ei ole suoranaisesti eri treeniohelmia, vaan palloa heitetään lukijalle. Tällä tarkoitan sitä, että kirjan lukijaa pistetään itse läjäämään omat treeniohjelmat, niin volyymi- kuin voimajaksoille. Tähän on toki annettu liikevalikoimat ja ohjeet, miten ohjelmat tulee muodostaa. Tämä on erittäin hyvä tapa opettaa lukijaa valikoimaan itselleen sopivat liikkeet ja tekemään itselleen riittävän haastavat ohjelmat. Liikkeet on tottakai esitetty myös kuvien avulla. Jokaiseen treeniin on myös annettu osio, jolla kukakin harjoittelija voi haastaa itseään hiukan enemmän äärirajoille.

IMG_1989

Volyymi-voimajako on tottakai vain yksi treenitapa monia vuosia kestävässä kehonrakennusharjoittelussa, mutta se on useasti se parhaiten toimiva jako useimmille treenaajille. Olisin ehkä hiukan kaivannut vielä jotakin esimerkkiä toisentyyppisistä treeniohjelmista, että harjoittelija pääsisi jatkuvaan tuloksekkaaseen harjoitteluun käsiksi. jos ja kun treenit eivät anna tuloksia, niin mitä sitten tulisi tehdä?

Yhteenveto

Heti kirjan lukemisen jälkeen voi sanoa, että se on kokonaisuutena monipuolinen ja antaa lukijalle ärsykkeitä monelta suunnalta. Visuualinen puoli on poikkeuksellisen hyvä, mutta harmittavasti toimisi mielestäni vieläkin paremmin erilaisella paperilla. Toinen asia minkä haluan tuoda esiin on se, että jos lähtee ihan vaan ilman ajatuksia kirjaa lukemaan, niin tekstiä on loppujen lopuksi melko vähän. Asiat kerrotaan läpi lyhyesti ja ytimekkäästi. Tämä ei todellakaan ole huono asia varsinkaan sellaisille lukijoille, jotka ovat kärsimättömiä ja haluavat nopeasti kahlata opuksen läpi. Tämä lähestymistapa toimii. Itse olisin kaivannut vähän laajempaa pureutumista varsinkin kulissien takaiseen toimintaan, mitä Mika on kokenut. Tämä siksi, koska uskoisin että eläväisenä tapauksena Mika on kokenut mm. kaikenlaista vastarintaa ja kahnausta suurien lihaksiensa takia. Kirja vei sen verran hyvin mennessään, että varmasti olisin otse lukenut vielä tuplasti enemmänkin asiaa jokaiselta osa-alueelta.

Treeniopas antaa mielestäni enemmän, koska siinä on selitetty miten Mika on harjoittelussaan edennyt ja millä tavoin omaa harjoitteluaan voi jaksottaa ja rakentaa. Se on myös hyvä, että kirjaan eri väkisin ole tungettu mitä tieteellisempiä metodeja, vaan hommat on hoidettu suhteellisen perusrunkoisella harjoittelulla ja liikevalikoimalla, mihin itsekin omaa harjoitteluani pohjaan.

IMG_1990

Olen katsellut paljon videomateriaalia, joissa Mika esiintyy ja tuota samaa humoristisuutta ja luonnetta muutenkin on varmasti hankala pukea kirjan muotoon. Tai itse ainakaan en sitä hyvin huomannut. Teksti on eri asia, kuin videokuva.

Voin kyllä suositella tätä kirjaa ihan kaikille kehonrakennuksesta kiinnostuneille ja varsinkin itse treenaaville henkilöille. Se antaa nopeasti vastauksen kysymyksiin; Kuka on Mika Nyyssölä? Miksi Mika Nyyssölästä on tehty kirja? ja Miten Mika on menestyksensä karkeasti ottaen rakentanut?

ravinnetukku_header


Vastaa