Todellinen läpimurtovuoteni 2013


20130831_111657mTässä artikkelissa on hyvä hiukan muistella tätä kulunutta vuotta, mikä on minulle ollut monilta osin erittäin menestyksekäs. Vaikka olenkin kisannut ekat kilpailuni jo vuonna 2008 ja voittanut yhden Suomen mestaruudenkin vuonna 2010, niin tätä vuotta voi ihan hyvin pitää minun todellisena läpimurtovuotenani.

Tähän läpimurtoon vaikutti ensinnäkin hyvä kilpailumenestys. Se oli sellainen, että löi itsenikin ällikällä. Haaveista tuli totta ja vähän enemmänkin. Tässä vähän listausta vuodesta 2013.

 • Suomen paras CBB-kilpailija vuonna 2013 (syksyllä Overall-voitto ja Suomen mestaruus; keväällä hopeaa EM-karsinnassa, jossa voitin fysiikkavertailut, mutta hävisin esiintymisessä)
 • Euroopan neljänneksi paras kilpailija omassa sarjassani keväällä 2013
 • Pohjoismaiden viidenneksi paras kilpailija syksyllä 2013
 • Maailman tasolla 20 parhaan kisaajan joukossa sarjassani syksyllä 2013

Vuosi ei todellakaan ollut mikään läpihuutojuttu. Se vaati tuhottoman monta tuntia salilla ja jokusen myös lenkkipoluilla. Se vaati myös suuresti kärsivällisyyttä minun kanssani eläviltä läheisiltä ja kavereilta. Samaa ruokavaliota noudatin myös lähes 60 viikkoa yhtäkyytiä. Jälkikäteen olen hämmästellyt, miten pystyin tähän, mutta joku kumma tässä lajissa motivoi tekemään aina kaiken paremmin, kuin aiemmin.

Tässä vielä vähän fiiliksiä kaikista tämän vuoden kilpailuista

 • Fitness classic, kevät 2013

Kevään ekaan kisaan lähdin kahdesta syystä. Ne olivat oman kilpailutasoni mittaaminen kahden välivuoden jälkeen, sekä EM-kilpalupaikan tavoitteleminen. Tuota EM-paikkaa pidin itse melko kovana tavoitteena ja varsinkin se piti keskittymiseni tiukkana koko kevään ajan.

Kaksi joensuulaista kehonrakentajaa lähtee lajin EM-kilpailuihinPekka Kotipohja ja minä Karjalaisen kuvauksissa ennen EM-kisoja

Oman kisaprojektini lisäksi valmensin samalla myös juniorikilpailija Niko Varjolaa, joten pystyimme elämään samojen fiiliksien kanssa koko kevään ajan ja myös tuo oli yksi kantavista voimista dieetin aikana. Sivusta tuli seurattua myös Joensuulaisen Pekka Kotipohjan valmistautumista debyyttikilpailuunsa. Hänen kanssaan vaihdettiin usein myös kuulumisia ja poserattiin yhdessä. Oli mahtava huomata todella lahjakkaan nuoren miehen keskittyneisyys kisavalmisteluissa. Pekan valmentajana toimi Pro-kilpailija Jerry Ossi.

a7Kevään kisan voittaja Tuomas Kuronen, meikä hopealla, Ville Rajajärvi pronssilla

Itse kisaan olin jälkeenpäin hiukan pettynyt, koska hävisin kisan vain yhden pisteen erolla Tuomas Kuroselle ja sekin pisteen ero tuli vain  vapaaohjelmassa. Heti kisan jälkeen ajattelin, että mahdollinen EM-kisapaikka meni siinä tappiossa, mutta ei. Kun kutsu tulikin hieman yllättäen illalla, niin olin onneni kukkkuloilla. Minulle annettiin mahdollisuus kisata haaveilemassani arvokisassa.

Vaikka omat kisat olivatkin minulle pääasia, niin olin todella ylpeä myös valmennettavastani Nikosta, joka sijoittui kevään kisassa pronssille heti huippulahjakkaiden Pekka Kotipohjan ja Antton Tammelinin jälkeem. Nikon henkinen kasvu projektin edetessä oli esimerkillinen ja myös hänen kisakuntonsa pääsi täysin eri levelille aiempaan verrattuna! Täysin kympin suoritus häneltä keväällä!

 • EM-kilpailut, kevät 2013

Vaikka unelmani olikin jo toteutunut, että pääsin mukaan näihin kisoihin, niin silti lähdin valmistatumaan siihen erittäin kovalla motivaatiolla. Halusin myös pärjätä noissa kisoissa! Väliaika kevään ensimmäisellä kisalla ja EM-kisalla ei ollut hirveän pitkä, joten pieni tahdin kiristys dieetissä oli paikallaan. Kunto etenikin tuon asiosta niin, että EM-kisoja varten olin ehkäpä vuoden parhaassa kunnossani.

a6EM-kisakuntoa, vuoden 2013 paras kisakunto!

EM-kisa oli myös ensimmäinen kilpailuni Suomen rajojen ulkopuolella. Oli mukava huomata, että pystyy itse sulautumaan tuohon kilpailijaporukkaan niinkin hyvin, koska aiemmin olin pitänyt sitä hiukan mahdottomana. Jo finaalikuusikkoon pääseminen tuon tasoisessa kilpailussa oli minulle enemmän, kuin voitto. Lopulta kilpailusta jäi käteen neljäs sija ja runsaasti motivaatiota tulevaisuutta ajatellen.

a3EM-finaalikunto oli tavoittelemisen arvoinen.

 • SM-kilpailut, syksy 2013

Päätöksen syksyn kilpailusta tein alustavasti jo EM-kisamatkalla keväällä, mutta se päätös vahveni muutama viikko kisan jälkeen. Halusin kovasti voittaa Suomen mestaruuden myös tuossa alle 180 senttisten sarjassa, koska aiemmin olin voittanut vain alle 175 senttisten sarjan. Lisäksi mielessä siintivät jo mahdolliset jatkokilpailut. PM- ja jopa MM-kisat. Dieetti siis sai jatkua vain viiden viikon tauon jälkeen.

Dieetti SM-kisoihin oli haastavaa aikaa. Kunto piti saada pidettyä ja jopa hiukan parannettua. Lisäksi kroppa oli jo tietysti hiukan nuutunut edelliseltä dieetiltä ja aineenvaihdunnankin kanssa oli jo vähän eroavaisuuksia normaaliin. Dieetillä tein ehkä myös pienoisen virheen siinä, että pudotin kaloreita turhankin alas, turhan aikaisin. Tuo hidasti entisestäänkin energiankulutustani.

a1Vuoden 2013 -180cm sarjan taso oli kova! Hieno voitto.

SM-kisaan lähdin kuitenkin luottavaisin mielin. Kunto oli syksyllä hyvä ja valmistelut kisaan tein hiukan eri tavalla. SM-kisassa olinkin selvästi isompikokoinen, kuin keväällä. Erottuvuus siitä ehkä hiukan kärsi, mutta en täysin tiedä oliko se kuitenkin rankan dieettiputken  syytä. Alle 180 sentin sarja oli kovatasoinen ja voitin sen ainoastaan yhden pisteen erolla! Oli aivan mahtavaa voittaa tuo sarja, koska olin itsekin tyytyväinen kuntooni ja halusin näyttää suomalaisyleisölle, mihin pystyin myös EM-tasolla.

a5SM-voittojen jälkeen. Avopuoliso Maria <3 ja hyvä ystäväni Olli ”Megamies”

Ennen overall-vertailua katselin tulevan vastustajani Antti Filatoffin kuntoa. Se näytti omiin silmiini pelottavan kovalta. Ajattelin itsekseni, että tuskin tulisin millään voittamaan Anttia tuossa kisassa. Aikamme poseerattua, numeroni ja nimeni kuulutettiin voittajana ja se oli aivan uskomaton tunne. Nyt viimeistään tajusin, että olen Suomen terävintä kärkeä CBB:ssä. Olin voittanut kaiken, mitä Suomen tasolla voi voittaa, koska olen aiemmin voittanut myös kevään kilpailun vuonna 2010. Aivan mahtavaa!

a2Näitä fiiliksiä ei ihan heti unohda

Jonkun aikaa kisasta sain kuulla, että minut on valittu Suomen MM-kisajoukkueeseen. Tuo viesti tiesi sitä, että dieetti jatkuisi vielä kahdeksan viikkoa marraskuun puoliväliin asti.

 • PM-kilpailut, syksy 2013

 MM-kutsun jälkeen sain viestiä, että pääsisin kilpailemaan myös Pohjoismaiden mestaruuskisoissa Tallinnassa. Toki otin tuonkin paikan vastaan, koska PM-kisat olivat ennen MM-kisoja. Jos en olisi saanut kutsua MM-kisoihin, tuskin olisin lähtenyt enää PM-kisaan, koska kisaväsymys oli jo hiipimässä toden teolla kroppaan.

Valmistautuminen PM-kisaan oli jo selvästi vaikeampi, kuin SM-kisaprojekti. Kroppa keräsi nestettä aina iltaa kohti. Tuollaista en ollut ennen koskaan kropastani huomannut. Tuo nesteen kertyminen jatkui aina kisoihin asti.

Itse kilpailuun lähdin hiukan testaamaan vielä tankkausta MM-kisaa varten. Halusin katsoa, miten paljon pystyn tankkaamaan ennen kisaa, että näyttäsin kisassa mahdollisimman kookkaalta. Tankkaus menikin hyvin, mutta tuo sama nestekertymä, mitä aiemmin huomasin, pilasi kisan. Toinen syy omaan epäonnistumiseeni oli kisavärissä, mikä jäi turhan vaaleaksi.

aKunto oli iso, mutta kaikki muu meni poskelleen, sellaista tämä välillä on

Kilapailusta jäi käteen viides sija, mikä ei sinällään ole huono sijoitus. Pettymys se oli silti, koska mahdollisuudet olivat ainakin pronssimitaliin, jota lähdin myös tavoittelemaan. Olin lavalla isompikokoinen kuin koskaan, mutta se ei riittänyt, koska lihaserottuvuus oli hävinnyt lähes täysin. Kärjen taso oli kova ja toki olisin halunnut olla siellä mukana. Nyt on kuitenkin kahdet PM-kisat takana ja niistä neljäs sija vuonna 2010 ja viides 2013.

bVälillä on nöyrryttävä ja onniteltava rehdisti parempiaan.

 • MM-kilpailut, syksy 2013

Nämä kisata olivat minun syksyssäni se voima, joka kantoi minua eteenpäin piiiitkän dieetin keskellä. Tuolla halusin olla vähintään EM-kisaan verrattavassa kunnossa ja taistella kynsin ja hampain jokaisesta sijoituksesta. Löysäsin hiukan tahtia PM-kisan jälkeen ja se auttoi. Kuntoni parani huomattavasti ja olin erittäin luottavaisin mielin lähellä kisaa. Tuo pieni nestekertymä oli edelleen vaivana, mutta uskoin löytäneeni siihen ongelmaan ratkaisun.

0bf9808a0a50972cae612d017fe283eeHeikon MM-kisan ansiosta tulen jatkossa olemaan entistäkin parempi kilpailija

Matka Itävaltaan sujui hyvin, mutta itse kilpailu osoittautui taas pieneksi pettymykseksi. Oma kuntoni lähenteli EM-kisakuntoa, ehkä pieni terävyys siitä kuitenkin puuttui. Olin kuitenkin rasvattomampi kuin koskaan, mutta tuo aivan pieni nestekerros alavatsassa vaivasi. Karsiuduin alkukilpailussa ja en päässyt mukaan varsinaiseen alkukisaan. Taso oli kammottavan kova, muttei mahdoton.

Tämä reissu kasvatti minua kilpailijana varmasti enemmän, kuin muut yhteensä. Sain ulkopuolisilta tietoa, mihin minun pitäisi erityisesti panostaa, että mahdollisuudet tuolla tasolla paranisivat. Näiden asiuoiden vuoksi tiedän nyt tasan ja tarkkaan, miten seuraava vuosi 2014 alkaa. Tiedossa on kovaa kuritusta olkapäille ja käsille. Niissä hävisin liikaa kilpakumppaneilleni.

 

Hienon kisavuoden lisäksi sain startattua tämän nykyisen Treenibunkkerin, josta olen todella tyytyväinen ja olen saanut tästä todella paljon hyvää palautetta. Treenibunkkeri on omannäköiseni sivusto, jota tullaan kehittämään jatkossakin. Sieltä löytyy asiaa omaasta tekemisestäni ja apua tulee myös aloittelijoille ja kokeneemmillekin treenaajille.

tuukka_historiaTreenibunkkeria kehitetään koko ajan. Kannattaa aika-ajoin käydä tsekkaamassa.

Vielä yksi suuri positiivinen asia tässä vuodessa oli lisäravinnesponsorin saaminen hommaan mukaan. Vasta nyt alkaa ymmärtää, miten suuri etu tämä on itselleni ollut, vaikka en koskaan ole ollut mikään suuri lisäravinteiden kuluttaja. FINNMAXin ansiosta ympäristö kehittymiselle ravintopuolen osalta on täysin turvattu ja tiedän olevani entistäkin vahvemmalla pohjalla kehittymiseni osalta.

taulutHALUAN LOPUKSI ESITTÄÄ MITÄ SUURIMMAT KIITOKSENI VUODESTA 2013 KAIKILLE TEILLE, JOTKA OLETTE MINUA TUKENEET JA TSEMPANNEET ERI VIESTIMISSÄ. SIITÄ ON OLLUT NIIN SUURI APU, ETTÄ HARVA OSAA KUVITELLAKAAN. OLETTE OMALTA OSALTANNE AUTTANEET MINUA TÄMÄN KAIKEN SAAVUTTAMISESSA JA OIKEIDEN ASOIDEN ARVOSTAMISESSA. PARASTANI TUSKIN OLETTE VIELÄ NÄHNEET JA YHDESSÄ PYSTYMME VIELÄKIN PAREMPAAN, YKSIN EN TÄHÄNKÄÄN OLISI KYENNYT. ISO KIITOS!!

Erityiskiitokseni menevät seuraaville tahoille ja henkilöille: Maria, Vilho, vanhempani Kaisu ja Jukka, velipojat Tuomas ja Turo,  Megamies, Knuuttila, Varjola, Kotipohja, Finnmax, BB-Gym


1 vastaus Todellinen läpimurtovuoteni 2013

 1. Kalle Kröger kirjoitti:

  Toivottavasti parannat kuitenkin ensi vuonna, vaikka valmiiksi jo
  kiititkin siitä! 😉


Vastaa