BunkkeriValmentaja©: OSA1 treeniohjelmat eri tavoitteille


valmentaja

Tästä aloitellaan bunkkerivalmennus. Valmennuksen aiheena tässä ekassa osassa ovat treeniohjelmat. Vaikka puhutaankin, että kehitys koostuu kolmesta eri osa-alueesta (lepo, ravinto, treeni), niin siltikin treeni on se ehdottomasti merkittävin noista kolmesta, jos halutaan saada tuloksia aikaan. Ilman treeniä ei kroppa muutu vaikka kuinka syötäisiin ja levättäisiin. Luonnollisinta siis aloittaa sillä, että porukka pääsee kunnolla alkuun.

Bunkkerivalmentaja antaa ohjeistuksen kolmenlaiselle kohdeporukalle, jotka ovat:

 1. Aloitteleva harjoittelija: Kuulut tähän ryhmään, mikäli sinulla ei ole kuin muutama salitreeni takana.
 2. Lihasmassan kasvatus kokeeneemmalla harjoittelijalla: Kuulut tähän porukkaan, jos olet harjoitellut jo vähintään vuoden aktiivisesti.
 3. Rasvanpoltto lihasmassaa sääställä: Tähän viimeiseen jengiin kuuluvat he, jotka haluavat päästä läskestä eroon ja saada lihakset näkyviin.

Jos tuntuu, että et kuulu vielä näihin porukoihin, niin ei tarvitse varmaankaan lukea tämän pidemmälle, jos ei muuten vaan kiinnosta. Voimapuolesta BunkkeriValmentaja kertoo sitten jatkossa omassa jutussaan. Seuraavissa osissa paneudutaan ravintoon ja harjoittelun jaksottamiseen noille kolmelle eri kohderyhmälle. Ohjelmat soveltuvat yhtälailla naisille, kuin miehillekin. Molemmilla pätee harjoittelussa aivan samat periaatteet ja naisten yleinen pelko siitä, että lihakset kasvavat liikaa, on aivan turhaa. Niin ei tapahdu.

Treenaamisessa on erittäin olennainen seikka se, miten kauan henkilö on jo ehtunyt treenata. Se on suurin asia, joka pitää ottaa huomioon ohjelmaa suunniteltaessa. Vaikka salilla oltaisiinkin treenattu väärillä tekniikoilla tai vain muutaman kerran viikossa, niin siltikin harjoittelu on jo jättänyt jälkensä henkilön motoriikkaan. Mitä pidempi treenihistoria on, sitä useammin henkilölle on muodostunut tietynlainen tapa käydä salilla ja suorittaa liikkeet. Yleensä noin vuosi on sellainen aika, kun harjoittelu on jo urautunut. Tuo tarkoittaa sitä, että joka viikko käydään salilla samoina päivinä, samoina aikoina ja tehdään samat liikkeet, samat toistot, samat sarjat per liike ja lisäksi liikkeissä on vielä jatkuvasti samat harjoituspainot. Urautuminen on kehittymisen suurin tulppa, mutta aloittelijalle se on ensimmäinen merkittävä virstanpylväs. Silloin treenaamisesta on viimeistään tullut tapa. On hyvin tärkeää, että löytää oman treenirytminsä. Silloin treenaamisesta on merkittävää hyötyä myös terveyden kannalta, ei pelkästään muuttuvan ulkomuodon.

 • Aloittelija

Ensimmäinen asia, mikä pitää ottaa huomioon aloittelevan treenaajan kanssa on se, että hänen kroppansa saadaan kokonaisuudessaan käyttöön ja mielellään mahdollisimman usein. Harjoittelun jälkeen pitää olla kuitenkin riittävästi lepoaikaa, että keho pystyy mukautumaan alkaneeseen rasitukseen. Liikkeiden pitäisi yleensä olla sellaisia, että samassa liikkeessä joutuu käyttämään useampaa lihasryhmää. Tuollaisilla liikkeillä keho vahvistuu monipuolisesti ja avustavat lihasryhmät oppivat tukemaan pääsuorittajalihaksia.

aloittelijaohjelma

Aloittelevan treenaajan harjoitteluohjelma salille

Yllä on yksi hyvä harjoitusohjelma aloittelijalle. Ohjelmassa tehdään kahta erilaista päivää vuorotellen. On myös mahdollista tehdä samaa päivää useamman kerran peräkkäin, kunhan vain tekee Päivä2:n kerran viikon aikana. Samassa treenissä treenataan siis kehon kaikkia suuria lihasryhmiä samalla kertaa. Molempina päivinä. Harjoittelu tähtää kehon vahvistamiseen, niin että ensimmäinen viikko harjoitellaan kevyimmillä vastuksilla, kun toisella ja kolmannella viikolla harjoituspainot nousevat toistojen lyhentyessä. Tuo vaikuttaa siihen, että keho tottuu käsittelemään suurempia vastuksia portaittain. Kolmen viikon jälkeen pidetään kevyempi viikko, jolloin harjoituspainot ovat ensimmäistä viikkoakin hieman pienemmät, muttei selvästi. Kevyemmän viikon jälkeen aloitetaan taas 15 toiston sarjoilla, mutta nyt niissä sarjoissa käytetään niitä painoja, joilla tehtiin viime kierrossa 10 toiston sarjoja. 10 toiston viikko tehdään taas niillä painoilla, millä tehtiin edellisessä kierrossa 8 toiston sarjoja. Uudet kasit tehdään luonnolisesti taas astetta suuremmilla jne… Hajoittelu on pikkuhiljaa nousevaa ja on erittäin tärkeätä, että ohjelma aloitetaan riittävän pienillä painoilla. 15 toiston sarjojen ei pidä tehdä erityisemmän tiukkaa ohjelman alussa. Muuten painot ovat liian suuret. Liikkeet löytyvät esim. Youtubesta hakusanoilla, mutta tarkemmat liikeradat kannattaa kysyä salin henkilökunnalta tai selvästi kokeneemmalta harjoittelijalta.

Aloittelijan ohjelma pähkinänkuoressa

 1. Harjoittele isot lihasryhmät (reidet, selkä, rinta) pääasiassa laitteilla.
 2. Tee KAIKKI liikkeet täysillä liikeradoilla. Kysy opastusta liikkeisiin salilta.
 3. Tee sarjat pumpaten, ei toisto kerrallaan.
 4. Treenaa vähintään kolme kertaa viikossa salilla.
 5. Pidä ainakin yksi lepopäivä salilta treenipäivän jälkeen.
 6. Pidä mahdollisimman lyhyet palautusajat sarjojen välillä.
 7. Kolmen kuukauden jälkeen vaihda harjoitusohjelmaa.

 

 • Lihasmassan kasvatus kokeeneemmalla harjoittelijalla

Tämä porukka on yleensä kaikkein haastavin, mutta yleensä parasta tulosta saadaan yllättävän yksinkertaisella keinoilla. Tuo keino on urautumisen katkaiseminen. Rutiinien muuttaminen harjoituksesta toiseen. Se vie eteenpäin. Yhdet yksittäiset liikkeet saattavat treenipainollisesti hiukan kärsiä, mutta lihasmassaa tulee varmasti lisää. On myös tärkeä totuttaa lihakset suureen työmäärään. Tuota määrää saadaan yleisesti lyhentämällä palautusaikoja sarjojen välillä, lisäämällä liikkeitä, sarjoja tai toistoja. Tulevaisuudessa myös jaksottaminen on sitä tärkeämpää, mitä enemmän treenejä on takana. Kun keho on tottunut tiettyyn ohjelmaan, sillä ei enää saada parasta irti, vaan asioita pitää muuttaa ja antaa keholle taas viestiä, että on vahvistuttava/muututtava.

edistynytohjelma

Lihasmassan lisäysohjelma kokeneemmalle harjoittelijalle

Yllä oleva ohjelma on suunniteltu erityisesti sellaisille kokeneemmille harjoittelijoille, jotka haluavat muokata kroppaansa kehonrakennuksellisempaan suuntaan. Tuo tarkoittaa sitä, että ohjelmassa on painotettu lihasryhmiä, jotka radikaalimmin muuttavat kehon ulkomuotoa. Merkittävimmät niistä ovat selkä- ja hartialihakset. Hauis- ja ojentajalihakset eivät ole tässä ohejlmassa pääosassa, vaan suuremmat lihasryhmät, joilla saa kehoon enemmän muutosta. Käsille tulevat vähät liikkeet pitää kuitenkin tehdä kunnolla, niin että tuntuu! Ohjelmassa on sarjan perässä toistomäärät, mihin milläkin viikolla pyritään. (3 x 8, 10, 15 tarkoittaa sitä, että ensimmäisellä viikolla tehdään kolme kasia, toisella viikolla kolme kymppiä ja kolmannella viikolla kolme 15 toiston sarjaa. Kolmen treeniviikon jälkeen pidetään kevyempi viikko, joka tarkoittaa sitä, että käytät liikkeissä saman verran painoja, kuin normaalisti, MUTTA teet sarjoissa vain puolet ekan viikon toistomäärästä esim. 3 x 4. Tämän ohjelman teho perustuu sen vaihtelevuuteen, ei vain painojen lisäämiseen. Ohjelmalla pystytään tehokkaasti estämään tottuminen tetynlaiseen rasitukseen. Tämän ohjelman käyttö vaatii myös sen, että noin kolmen kuukauden jälkeen pidetään ns. voimaharjoitteluviikko, että lisääntynyt lihaskudos saadaan kunnolla hermotettua isompia harjoituspainoja varten.

Ohjelmassa on tarkoitus tehdä suorien sarjojen lisäksi kahdenlaisia erikoistekniikoita, supersarjoja ja pudotussarjoja. Supersarja tarkoittaa sitä, että teet ensimmäisen liikkeen ja siirryt siitä suoraan toiseen liikkeeseen ilman lepotaukoa. Tuon liikeparin jälkeen pidät normaalin lepotauon. Pudotussarja tarkoittaa sitä, että teet ensin normaalin sarjan AIVAN LOPPUUN ASTI ja sen jälkeen otat HETI pienemmän painon ja jatkat samaa liikettä AIVAN LOPPUUN ASTI. Noilla erikoistekniikoilla tehostetaan samoille lihaksille tulevaa rasitusta ilman, että hermosto rasittuu liikaa kuten käytettäessä esim. pakkotoistoja.

Kokeneemman harjoittelijan ohjelma pähkinänkuoressa

 1. Harjoittele neljä kovaa treeniä viikossa. Tee päivät 1 ja 2 peräkkäin, pidä sitten lepopäivä. Sitten päivät 3 ja 4 ja perään kaksi lepopäivää. Sitten kierto alusta.
 2. Palautumisajat sarjojen välillä 2 minuutta, mutta reisiliikkeissä 3 minuuttia. KATSO PALAUTUS KELLOSTA!
 3. Älä lipsu palautumisajoissa, ehdottoman tärkeä asia lihasten kehittymisen kannalta.
 4. Treenaa korkeintaan kaksi päivää peräkkäin, sitten lepo tai kaksi lepopäivää.
 5. Pidä jännitys treenattavassa lihaksessa koko sarjan ajan.
 6. Tee sarjat pääosin pumpaten, pienet levot sallittu sarjojen viimeisissä toistoissa
 7. Muista NOUSUJOHTEISUUS, lisää harjoituspainoja aina, kun siltä tuntuu.
 8. Tee kolmen kuukauden jälkeen voimapainotteinen jakso. Ohjeet tulevat osassa Harjoittelun jaksotus.
 • Rasvanpoltto lihaksia säästämällä

Rasvanpoltto eroaa merkittävimmältä osalta edellisistä ryhmistä siinä, että rasvanpolttajien ei tarvitse keskittyä kehittymiseen voimien, eikä lihasmassan osalta. Tavoite on vain saada rasva palamaan ja mielellään niin, että lihasmassa säilyy. Kuten on omista treenimetodeistani on käynyt ilmi, niin dieetillä on tärkeintä kuormittaa etupäässä kehon suurimpia lihasrymiä, koska ne treenit kuluttavat eniten energiaa ja sitä kautta myös rasvan käyttö energialähteenä kasvaa. Kun läskistä haluaa eroon, niin päivärutiini on erittäin tärkeässä asemassa myös treeneissä. Dieetillä onnistuu parhaiten siten, että treenaa sopivan kovilla vastuksilla. SIlloin treenipainot saa hyvin pidettyä koko dieetin ajan samoina ja näin ollen myös lihasmassa säilyy. En suosittele käyttämään dieetillä erikoistekniikoita, sille ei ole juurikaan perustetta. Vaarana on elimistön ylikuormitus, koska keho on negatiivisessa energiatasapainossa ja eikä palautuminen todella kovista harjoituksista ole hyvää etenkään hermoston osalta. Liian kovat harjoitukset dieetillä johtavat lähes aina rasvanpolton hidastumiseen stressin kasvun myötä

dieettiohjelma

Kuntosaliohjelma dieettaajalle.

Yllä olevassa ohjelmassa tulee viikkotasolla neljä kovempaa saliharjoitusta ja niiden puolivälillä yksi kevyempi harjoitus (kuntopiiri). Dieetillä ollessa on hyvä kuormittaa kehoa mahdollisimman monena päivänä viikossa, että elimistö toimisi mahdollisimman tehokkaasti. Toisaalta on tärkeä myös pitää ainakin yksi KOKONAINEN lepopäivä viikossa. Mikään ei estä tekemästä vaikka jotain aerobista harjoitusta vielä yhtenä päivänä viikossa noiden ohjemassa olevien päivien lisäksi. Ohjelmassa treenit on jaettu niin, että koko kroppa tulee treenattua kahdesti viikossa salilla ja kerran kuntopiirillä. Huomattavaa on myös se, että kaikissa harjoituksissa rasitetaan jalkalihaksia, joko niiden etu- tai takaosia. 1 ja 2 päivinä tehdään lyhyitä sarjoja jotka auttavat lihasmassan säilymisessä. Päivinä 4 ja 5 tehdään enemmän toistoja, joka taas auttaa rasvanpoltossa. Tuolla minisyklillä saadaan varmistettua myös se, että harjoittelu on sopivan tehokasta dieetille. Dieetillä ollessa, ei pidä aina käyttää voimailupainoja. Kuntopiirissä on tärkeintä, että lepäät mahdollisimman vähän ja teet niin tehokkaasti, että tulee reilu hiki.

Rasvanpolttajan treeniohjelma pähkinänkuoressa

 1. Aseta treenipainot dieetin alussa heti normaaleja treenipainoja hieman alemmas. Nuo painot pystyt sitten säilyttämään todennäköisesti koko dieetin ajan.
 2. Kaikissa sarjoissa pitää saada tehtyä täydet toistomäärät, muuten painot ovat liian suuret.
 3. Keskity etenkin pääliikkeisiin, joihin on merkitty 4 sarjaa. Tee ne täysillä!
 4. Palautumisajat sarjojen välillä 1-2 minuuttia riippumatta liikkeestä.
 5. Sykkeen pitää koko treenin ajan olla hieman koholla, älä siis lepää totaalisesti liikkeidenkään välillä.

dieettikv

Järkevästi suunniteltu pidemmän aikavälin dieetti.

Verryttelyohjeet kaikille kolmelle ryhmälle

 • Treenin alussa pyörittele kädet ja lonkat lämpimiksi.
 • Tee kepillä kiertoja keskivartalolle, samoin kumarruksia ja selän pyöristyksiä kepillä. Selän pitää olla vertynyt ennen treeniä!
 • Tuon osion jälkeen mene suoraan ekaan treeniliikkeeseen, jossa teet aluksi 3 kevyempää sarjaa. Tee samoin aina, kun lihasryhmä vaihtuu. Muissa samoihin lihasryhmiin vaikuttavissa liikkeissä et tarvitse kuin yhden tunnustelevan sarjan.
 • Treenin lopuksi tee lyhyt aerobinen veto kuntopyörällä, crossarilla tai soutulaitteella. Sykkeen pitää nousta 140-150 lyntiin minuutissa. Kesto 5-10min. Sitten kotia.

Venyttelyohjeet kaikille ryhmille

 • Venyttele yhtenä päivänä viikossa kaikki lihasryhmät.
 • Käytä vaikka Pakkotoisto.com :in venyttelyopasta. -> VENYTTELYOPAS JA OHJEET
 • Venytä yhtä lihasryhmää staattisesti 30s – 1min, sitten vaihda venytettävää lihasryhmää.
 • Älä unohda niskan ja vatsalihasten venyttelyä!

 

TÄSSÄ OLI KAIKKI TÄLLÄ KERTAA, SEURAAVASSA OSASSA TULEE RUOKAVALIOT JA OHJEET KAIKILLE RYHMILLE

KOVIA JA PITKÄJÄNTEISIÄ TREENEJÄ!

terveisin: BunkkeriValmentaja Heikkinen


60 vastausta BunkkeriValmentaja©: OSA1 treeniohjelmat eri tavoitteille

 1. susiraja kirjoitti:

  Mitä oot mieltä tuolla 4-jakosella 4xviikko treenit vs. 2-jakosella
  4xviikko treenit. Tuota sinun ohjelmaa vois kyllä koittaa. Joitan
  liikkeitä pitää kyllä muokata itselle paremmin sopiviksi esim.
  olkapäissä ja rinnassa. Kaikki ei kipuilujen takia onnistu.

  1. Tuukka Heikkinen kirjoitti:

   Riippuu monesta asiasta, kannattaako treenata esimerkiksi 2- vai
   4-jakoisella ohjelmalla. 4-jakoinen on aika paljon sitovampi
   treenaamisen suhteen, koska kaikki lihasryhmät treenataan vain
   kerran treenikierrossa läpi. 2-jakoisessa taas voi muiden kiireiden
   vuoksi jättää hyvin jonkin treenin tekemättä ja silti kaikki
   lihasryhmät saavat suoraa rasitusta. Itse tykkään paljon enemmän
   useampaan jaetuista ohjelmista, jolloin saan
   tehokkaammin/totaalisemmin väsytettyä lihasryhmät ja pystyn silti
   palautumaan riittävästi kierron aikana. Itse palaudun jopa niin
   hyvin, että en juurikaan edes tarvitse aika ajoin ns. keveitä
   viikkoja, vaan pystyn vetämään pidemmän aikaa pelkkiä kovia reenejä
   samalla ohjelmalla. Toivottavasti vaivasi helpottaa ja muuntele
   ihmeessä ohjelmaa omien rajoitteidesi sallimissa rajoissa. Tsemiä
   reeneihin!

 2. Mikko kirjoitti:

  Saisiko tuohon lihasmassan kasvatus ohjelmaan sovitettua
  takakyykkyä sekä maastavetoa mitenkään?

  1. Tuukka Heikkinen kirjoitti:

   Jalkaprässin/Hackin tilalle takakyykky. Sitten tuohon päivä
   neloseen mave lyhyinä sarjoina (5-6 toistoa sarja) ja jättää
   kulmasoudun tekemättä.

 3. Jarmo kirjoitti:

  Mitä mieltä Tuukka olet voimatreenin yhdistämsiestä volyymitreeniin
  esimerkiksi PHAT-tyylisesti, missä kaksi kertaa viikossa treenataan
  voimapainotteisesti ja loppuviikosta tulee 2-3 volyymitreeniä?

  1. Tuukka Heikkinen kirjoitti:

   Uskoisin, että varsinkin naturaalitreenaajille olisi tosi hyvä
   systeemi. Saa samassa kierrossa hyödynnettyä voimapuolen ja
   volyymin edut. Toisaalta taas voima- ja volyymitreenejä
   sekoittamalla, ei pysty todennäköisesti kehittämään tiettyä
   ominaisuutta niin hyvin, kuin se olisi mahdollista keskittymällä
   vain toiseen.

 4. Tuomas kirjoitti:

  Dieettiohjelmassa on tarkoitus tehdä kaikki sarjat samoilla
  painoilla vai miten ?

  1. Tuukka Heikkinen kirjoitti:

   Kaikki samalla painolla ja sarjat ei saa jäädä kesken. Jos jää
   kesken, painot on liian suuret. Kaikki erikoistekniikat kannattaa
   myös jättää tekemättä. Nuo molemmat asiat varmistaa sen, että keho
   ei joudu rasituksen takia stressitilaan ja rasvanpoltto ei sen
   takia häiriintyisi.

 5. Mazza kirjoitti:

  Miten tekisit ton treenipäivien jaottelun tuossa edistyneessä
  ohjelemassa kun töiden takia treenipäiviksi käy vain ma,ti, to ja
  la? Ite ajattelin että: ma = päivä 1 (rinta&olkapää) ti = päivä
  2 (selkä&vatsat) to = päivä 4 (selkä,rinta,olkapää+vatsa) ja la
  = päivä 3 (jalat ja kädet) eli vaihtais vaan 3 ja 4 päivän paikkaa,
  koska muuten tulee yhdellä lepopäivällä rinta+olkapää treenit.
  Kiitokset loistavasta treeniohjelmasta ja ruokavaliosta, aloitin
  tällä viikolla testaamaan ja heti tullut hyvä tuntuma reeneihin!

  1. Tuukka Heikkinen kirjoitti:

   Voit kyllä tehdä ihan päiväjärjestyksessä, niinkuin ohjelmassa on.
   Jos kuitenkin näät itsellesi paremmaksi vaihtaa kolmosen ja nelosen
   paikkaa, niin en kyllä näe siinäkään mitään estettä. Molemmissa
   vaihtoehdoissa on oma etunsa. Jos et vaihda päivien paikkoja, niin
   silloin saat aika jyhkeän patterin olkapäille ja rinnalle. Sitten
   saavatkin taas runsaasti lepoa, kun seuraava suora rasite niille
   tulee. Mutta jos tykkäät ripotella pitkin viikkoja tuota olka-rinta
   -treenausta, niin sitte yhtäjaksoinen suora lepo on
   lyhytaikaisempi. It´s your call.

 6. Treenaaja kirjoitti:

  Millä tavalla ajattelisit tuolla dietillä tuon kuntopiirin
  suorittaa.?

  1. Tuukka Heikkinen kirjoitti:

   Joko kuntosalilla tai kotona käsipainoilla tai kahvakuulalla. Joka
   lihasryhmälle yksi perusliike, jossa toistoja 20-30. Kuntopiirissä
   yhteensä noin 15 liikettä. Tee kolme-neljä kierrosta samoja
   liikkeitä. Pääsia on, että hiki tulee ja syke nousee.

 7. handuu kirjoitti:

  moro! mietin kun vedän tuota lihasmassan keräys ohjelmaa niin
  tuleeko siinä myöhemmin vaihella liikkeitä tuossa ohjelmassa vai
  mennäänkö koko ajan samoilla liikkeillä ?

  1. Tuukka Heikkinen kirjoitti:

   Kolme kuukautta on hyvä vetää samoilla liikkeillä. Sitten välillä
   toista ohjelmaa kehiin. Niitä on tulossa.

 8. ville kirjoitti:

  Moro tuukka Voiko tos lihaskasvatus treenin aikana käydä vetää aamu
  aerobista esim crossilla ja siihen vatsat päälle esim kertaa 4
  viikkoon,tietty lepopäivinä ja kun syö tarpeeks?

  1. Tuukka Heikkinen kirjoitti:

   Miksipä ei. Vatsoille kylläkin pitäisi riittää pari kovaa
   harjoitusta viikossa. Toinen lyhyisiin toistoihin ja isoon
   vastukseen perustuva päivä ja toinen suureen volyymiin perustuva
   päivä.

 9. Marjukka kirjoitti:

  Tuossa lihasmassan kasvatus ohjeessa ei näy erikseen liikkeitä
  takaolkapäille, miksi? Tietysti rasittuvat jotenki noissa muissa
  selkäliikkeissä, mutta ei omaa liikettä niille?

  1. Tuukka Heikkinen kirjoitti:

   Rasitus takaolkapäille on riittävää selkäliikkeissä, mutta jos
   haluat erikseen vielä takaolkapäitä treenata, niin lisää sinne yksi
   takaolkapääliike. Ei sen kummempaa. Voi tuota ohjelmaa itselleen
   muokata ihan vapaasti…

 10. Essi kirjoitti:

  Kiitos tästä! Kuinka tuon lihaksen kasvatus projektin kanssa,voiko
  mielestäsi kerran viikossa syödä esimerkiksi 100g irtokarkkeja/
  pitää tankkauspäivän tai aterian jos jättää tuon päivittäisen
  herkun pois? Itselle sopisi paremmin ”herkkupv” mutta en
  haluaisi,että se sitten kusee koko homman jos noudatan tätä
  ruokavaliota muuten.

  1. Tuukka Heikkinen kirjoitti:

   Voit kyllä toimia noin, kuten ehdotit ja katsoa, mitä tapahtuu. Jos
   massa alkaa tulla enemmän rasvana, niin silloin jättäisin
   ylimääräiset tankkaukset tekemättä. Jos nyt tarkkoja ollaan, niin
   tankkaus ei tarkoita herkuttelua huonoista lähteistä vaan lähinnä
   suuremman energiamäärän syömistä rasvoja vältellen.

 11. jani kirjoitti:

  lihasmassa ohjelmasta olisin kysynyt että montako prosenttia
  maksimipainosta noi sarjat tehdään

  1. Tuukka Heikkinen kirjoitti:

   Sori, mutta hyvin hankala antaa mitään yleistä prosenttisääntöä
   noihin, koska olen huomannut, että jengillä on hyvin erilaiset
   kestävyysjakaumat voiman kanssa eripituisiin sarjoihin. Nuo pitää
   vain itse kokeilemalla määrittää. Siitä on hyvä lähteä, että jaksaa
   tehdä kaikki sarjat määrätyn pituisina ja sen jälkeen pyrkiä
   progressioon sarjapainoissa.

 12. Erik kirjoitti:

  Moro! Tuosta lihasmassan lisäys ohjelmasta, että kun tiistaina teen
  nuo selkä liikkeet niin ne on vielä perjantainakin ihan lukossa nuo
  lihakset, että onko se tarkoutuskin olla niin vai eikö kroppani
  palaudu tarpeeksi nopeasti.

  1. Tuukka Heikkinen kirjoitti:

   Ihan normaalia. Keskity kuitenkin välipäivinä venyttelemään selkää
   kunnolla. Voit tehdä minuutin yhtäjaksoisia venytyksiä ja lisäksi
   pumppaavia venyttelyjä siten, että venytät lihasta 10 sekuntia ja
   löysäät venytyksen ja venytät taas 10 sekuntia. Tuota voit jatkaa
   niin, että venytysjaksoja tulee viisi-kymmenen yhdelle lihakselle.

 13. Niko kirjoitti:

  Moro, Mites riittääkö tuossa lihasmassa-ohjelmassa jaloille kerran
  viikkoon rasitus?

  1. Tuukka Heikkinen kirjoitti:

   Panostat vaan laadukkaaseen treeniin jalkojen osalta ja teet sarjat
   kunnolla mahdollisimman suurilla painoilla, niin rasitus on
   vähintäänkin riittävä. Isommat lihasryhmät tarvitsevat enemmän
   aikaa myös palautumiseen, minkä varmasti tiedät itsekin.

 14. Juuso kirjoitti:

  Moro, tuota mistä löytyykään tuo ns. voimaharjoitteluviikko? kun en
  millään löytänyt.

 15. Mika kirjoitti:

  Morjes, sanotaan että dietillä kannaitasi treenata monipuolisella
  treeniohjelmalla kuten 4-5 jakoisella. Salilla missä käyn ei ole
  paljon mahdollisuutta treenata jalkoja. Joten onko tästä haittaa
  treenata 4 jakoisella yläkorppa painotteisesti dietillä vaiko
  koittaa tasapainoittaa treeniohjelma siten että jalat saavat
  rasitusta 2 kertaa viikossa 4 jakoisessa ohjelmassa ?

  1. Tuukka Heikkinen kirjoitti:

   Jalkojen treenaaminen on tosiaan erittäin tärkeää dieetillä
   ollessa. Omasta mielestäni jalkatreeni on treenikierron tärkein
   treeni viikkokierrossa dieetillä. Jaloissa on isot lihakset, jotka
   kuluttavat reippaasti kaloreita ja vievät dieettiä eteenpäin.
   Samoin aineenvaihdunnallinen vaikutus jalkatreeneillä on suurempi,
   kuin pieniä lihasryhmiä treenatessa. Itse kysymykseen: Mielestäni
   voit hyvin treenata yläkroppapainotteisesti, mutta tee viikossa
   kuitenkin yksi kunnollinen jalkatreeni. Jalkatreeniinhän et
   tarvitse kuin levytangon, painolevyt ja jonkin telineen mistä saat
   tangon niskaan. Tällöin voit jo tehdä kyykyn, askelkyykyn,
   suorinjaloin vedon, tai hyvää huomenta-liikkeen. Nuo riittävät
   vallan mainiosti, kun tekee 3-5 sarjaa per liike. Ei ole tarvetta
   jakaa jalkojen treenaamista kahdelle päivälle, jos vain saa tehtyä
   yhden kunnollisen jalkatreenin, se kyllä riittää.

 16. Hanne kirjoitti:

  Moikka ja kiitos loistavista sivuista. Löysin ne eilen ja heti otin
  käyttöön. Kysymys kuuluukin: Olin tässä kuuden viikon ajan dietillä
  missä tehtiin salia hyvinkin jalkapainotteisesti. Nyt haluan
  vaihtaa ohjelmaa (jotta saisin treenattua taas enemmän yläkroppaa)
  ja näin löysinkin sivusi ja päädyin lihasmassa-ohjelmaan. Tässä ei
  kuitenkaan tehdä jalkoja kuin kerran viikkossa. Voinko sujauttaa
  muutamia jalkaliikkeitä ton ohjelman väliin vai meneekö siinä
  kaikki täysin pieleen? Haluan edelleen laihtua mutta pakko tehdä
  myös yläkroppaakin. Dietin alussa sain vihdoin leuanvetoja peräti
  3kpl ja nyt ei mene enää kuin 1.

  1. Tuukka Heikkinen kirjoitti:

   Kiitos palautteesta :) Lihasmassaohjelma ei sellaiseen sovellu
   hyvin dieetille. Käsitin, että olet painoa pudottamassa.
   Lihasmassaohjelmassa mennään mieluusti reippaamminkin syöden ja
   dieeteille on sitten omat ohjelmat joissa treenataan enemmän juuri
   suuria lihasryhmiä, kuten jalkoja.

 17. Hanna kirjoitti:

  Aluksi kiitos tästä blogista! Tosi kiva, kun jaksat jakaa
  treenineuvoja myös ilmaiseksi! Innolla ootan että pääsen
  kokeilemaan treenejä. Tarkoitus olis testata tuo lihasmassan
  kasvatus ohjelma. Eli ohjelmassa tehdään ensimmäinen viikko esim.
  3×8 ja jatketaan samoilla painoilla seuraava viikko? Mietin vain
  jos seuraavan viikon ohjelmassa on enemmän toistoja ja ei jaksa
  samalla painolla tehdä, voiko painoja pienentää? Vai pidetäänkö
  pieni tauko ja tehdään sarja loppuun?

  1. Tuukka Heikkinen kirjoitti:

   Ekan viikon jälkeen laitat sellaiset sarjapainot, millä pystyt
   suunnilleen tekemään seuraavan viikon toistot. Aina kuitenkin
   mahdollisimman suuret painot.

 18. Janne kirjoitti:

  Tarkoittaako diettiohjelmassa esim. penkkipunnerrus 4×6-8 että
  samalla painolla tehdään 4×8 vai että toistot pysyvät tuon 6-8
  välillä kaikissa sarjoissa ? Helposti toistot ovat esim. 8,7,6,6
  jos ensimmäinen sarja on todellakin loppuun asti tehty kuten
  muutkin. Kannattaako käyttää jtn jaksotusta dietin aikana vai
  pysytellä samoissa painoissa koko dietin ajan?

  1. Tuukka Heikkinen kirjoitti:

   4×6-8 tarkoittaa juurikin sitä, että kaikki sarjat tehdään samalla
   painolla ja toistojen pitää sattua välille 6-8. Sarjat pusketaan
   loppuun asti. Tuo sarjapainojen jaksotus riippuu hyvin paljon
   ohjelmasta, mutta yleensä on aivan riittävää pitäytyä samoissa
   sarjapainoissa ja saada vain ne pidettyä dieetillä ollessa.
   Dieetillä on aivan turha keskittyä progressioon, kuin harvoissa
   tapauksissa. Pääasia, että sarjat tekee lähelle loppua aina.

 19. Timo kurko kirjoitti:

  mistä mun pitäis alottaa kun salilla en oo hirveesti käyny ja
  rasvaa on vähän ylimääräistä niin kannattaako aloittaa tolla dietti
  vaiko aloittelia treeneillä/ruokavaliolla ?

  1. Tuukka Heikkinen kirjoitti:

   Näillä lähtötiedoilla aloittaisin aloittelijan treeneillä ja
   ruokavaliolla. Jos kuitenkin ykköstavoite on saada painoa pois,
   niin noudattaisin dieettiohjelmaa.

 20. Matti kirjoitti:

  Ensiksi kiitoksia tästä sivusta ja todella hyvistä neuvoista! Olen
  treenannut nyt tuolla dieettiohjelmalla muutaman kuukauden ja olen
  saanut hyvin tuloksia aikaan sillä + ruokavalion muutoksella. Pidän
  ohjelmasta muuten todella paljon, mutta viime aikoina olen alkanut
  huomaamaan, että jalkojen treenaaminen joka treenissä aiheuttaa
  pieniä mentaalisia lukkoja jo ennen treeniä ja myös treenin aikana.
  Haluaisinkin kokeilla nyt sellaista vaihtoehtoa, että jalat tulisi
  treenattua kovaa yhdessä treenissä per viikko. Pystyisitkö
  sanomaan, että voisiko tuota ohjelmaa muuttaa jotenkin helposti
  niin, että siitä irrottaisi jalat kokonaan yhdelle päivälle,
  ohjelman muuten pysyessä about samanlaisena (pidän muuten todella
  paljon tästä jaosta/sarjojen määristä/etc)?

  1. Tuukka Heikkinen kirjoitti:

   Kiitokset palautteesta. Tuota kaksijakoista ohjelmaa on hankala
   muuttaa niin, että jalat tulisi kovaa vain kerran viikkoon. Voit
   toki vähentää jalkatreenejä niin, että treenaat niitä vain kahdesti
   viikossa (esim. päivä1 ja päivä4). Siirrät päivä2:sen jalkaliikkeen
   päivälle 1 ja vastaavasti päivä5:en jalkaliikkeen päivälle 4.

 21. Tarja kirjoitti:

  Moikka Tuukka! Mites kun dieetillä ollaan niin voiko takakyykyn ja
  maven sijoitella jonnekin? Lisäksi olisiko mitään ideaa vaihdella
  kapeaa mavea ja sumomavea vuoroviikoin? Tykkään tehdä kumpaakin ?

  1. Tuukka Heikkinen kirjoitti:

   Smith-kyykyn voit korvata takakyykyllä ja seuraavan päivän
   jalkaprässin maastavedon eri variaatioilla. Voit avian hyvin
   vuorotella maastavetoa sumolla ja kapealla jalka-asennolla.

 22. Jenni kirjoitti:

  Hei! Olen lukenut tekstiä ja näitä kysymyksiä läpi, mutta en saa
  niiden perusteella varmuutta vastauksesta. Blondille täytyy nyt
  tämä vääntää vielä vaaleanpunaisesta rautalangasta! Lähdin
  kokeilemaan lihasmassan kasvatus-treeniä ja ruokavaliota. Treenistä
  kysymys: Onko siis tarkoitus valita ensimmäisen viikon
  treenipainoksi sellainen paino jolla jaksat tehdä seuraavan viikon
  toistomäärät vai lyödäänkö tankoon tmv. tarpeen mukaan
  lisää/vahemmän painoja viikkojen edetessä ja toistomäärien
  lisääntyessä/laskiessa?

  1. Tuukka Heikkinen kirjoitti:

   Moe. Siis valitset ekan viikon treenipainoiksi sellaiset painot,
   joilla aivan varmasti saat tehtyä kaikki merkityt sarjat määrätyn
   pituisina. Tuo on kaiken pohja. Jos tuntuu, että seuraavalla
   kerralla saat varmasti tehtyä samat sarjat isommalla painolla, niin
   lisäät painoa seuraavaan kertaan. Viimeisen sarjan voit tehdä aina
   niin monta toistoa kuin jaksat.

   1. Jenni kirjoitti:

    Ok. Huomasin kokevani jalka/käsi päivän jälkeen pienoista
    epävarmuutta treenin kovuudesta kun esim.jalkaprässissä tein tuon
    4×8 suht pienillä painoilla, sellaisilla joilla arvioin
    ensiviikolla jaksavani 4×15.

 23. Rauno kirjoitti:

  Hellurei. Lihasmassan kasvatus ohjelmasta sellanen kyssäri että kun
  tuossa on viparit 3x maksimi toistot niin millaisilla painoilla
  nämä pitäisi tehdä?

  1. Tuukka Heikkinen kirjoitti:

   Teet sellaisilla painoilla, millä jaksat hyvällä tekniikalla tehdä
   maksimissaan 15 toistoa. Sitten painoa lisää jos menee 15 ilman
   heilumisia.

 24. Marko kirjoitti:

  Kiitos ohjelmista ja ruokavalioosta! Aivan loistava blogi.Onko
  diettiohjelma niinsanottu met ?

 25. Frans kirjoitti:

  Moro, eikös tuossa dieetti ohjelmassa tule aika vähän selkää
  tehtyä??

  1. Tuukka Heikkinen kirjoitti:

   Ohjelmassa tulee selälle kaksi treeniä viikossa. Kokonaisrasitus
   pysyy riittävänä dieetillä ollessa, koska silloin ei ole tarkoitus
   kasvattaa lihasta, vaan polttaa rasvaa.

 26. Antti kirjoitti:

  Moi Tuukka! Massiiviset kiitokset kaikesta tästä materiaalista
  täällä. Olen 7 vuotta punttaillut ja näillä vasta sain homman next
  levelille. Voimajakso kokeiltiin onnituneesti ja dieettiohjelmalla
  sain painon 85–>81kg menettämättä grammaakaan lihasta (inbody +
  pihdit ennen ja jälkeen samanlaisissa olosuhteissa). Rasvat nyt 9%.
  Kysymys: tein noita airobisia vetoja mitä ohjeistat treenin
  päätteeksi. Hommasin Polarin kellon vasta ja olen nyt kiinnostunut
  enemmän noista sykealuiden seuraamisesista. Voisitkio avata hieman
  miksi tuo lyhyt 140-150 sykkeen veton tehdään ja juuri treenin
  lopuksi? Minun syke näyttäisi olevan keskimäärin 110-130
  salitreeneissä, ja pitemmillä lenkeillä PK:ta sen 130-150. On tämä
  vaan hienoa miten joku ammattilainen jakaa tietoaan myös
  ilmaiseksi. Joskus pitää ottaa oikea valmennus ja maksaakkin
  jotakin :) Kiitos

  1. Tuukka Heikkinen kirjoitti:

   Tuo syketaso alkaa olla jo suht hengästyttävä ja se takaa sen, että
   lyhytkin reippailu on riittävän raskas ja polttaa rasvaa. Treenin
   lopussa tehtävä aerobinen tehostaa salitreenin vaikutusta
   rasvanpolttoa ajatellen ja on fiksua tehdä rasvanpolttotreeni
   silloin, kun lihaksista on poltettu reilusti glykogeenia
   saliharjoitteilla.

 27. Rikhard Tolonen kirjoitti:

  Hei, Kiitos ohjelmista. Erittäin mielenkiintoista. Aloitin tänään
  dieettiohjelman salilla. Olen treenannut kolmesti viikossa
  pääsiäisestä lähtien, joten nyt vain haen tehokkaampaa treeniä ja
  laihtumista. Voitko neuvoa mitä laitteita kannattaa käyttää
  kuntopiirissä? Salissa, jossa käyn on niin paljon erilaisia
  laitteita ettei tiedä mistä aloittaa :)

  1. Tuukka Heikkinen kirjoitti:

   Painopakalliset laitteet on hyviä kuntopiirissä. Sillä välttää sen,
   että ei tarvitse kantaa levypainoja laitteisiin. Näin ollen muutkin
   voivat treenata samalla laitteilla silloin, kun sinä et niitä
   tarvitse. Painopakoissa on helppo vaihdella kuormaa.

 28. Olli-Pekka Vanhala kirjoitti:

  Morjes, eli onko ideana tehdä esim. sarja 3×12 samoilla painoilla?
  Eli siis ensimmäinen sarja ainakin jätettäisiin pari toistoa
  vajaaksi ja vasta viimeinen sarja olisi tiukka? Mitä eroja /hyötyjä
  tällä treeni metodilla on siihen, että valittaisiin heti ekaan
  sarjaan sellasseet painot millä nousee tuo 12 ja aina seuraavaan
  sarjaan otettaisiin hieman painoja pois, jotta pääsee tuohon samaan
  toisto määrään?

  1. Tuukka Heikkinen kirjoitti:

   3×12 tehdään samoilla painoilla. Kun ollaan saatu kaikki kolme
   täyttä sarjaa tehtyä, lisätään seuraavaksi kerraksi pienin
   mahdollinen korotus ja koitetaan saada taas 3×12. Jos se ei mene,
   niin pidetään samat painot seuraavalla kerralla. Tämä menetelmä
   vakiopainoilla tehdyistä sarjoista on selvästi parempi progression
   toteuttamisen kannalta. Painojen keventäminen sarjojen edetessä ei
   oikein tue eteenpäin menemistä, koska lihakset eivät väsy samalla
   tavalla nousujohteisesti, kuin vakiopainoilla, joissa joudut
   tekemään jokaisen sarjan aina edellistä kovemmin.

 29. Johanna Pölkki kirjoitti:

  Dieettiohjelmasta; Mitä mieltä olet jos tekisi vain salitreenit ja yhtenä päivänä HIIT heti treenin perään? Eli kuntopiiri jäisi pois kokonaan.

  1. Tuukka Heikkinen kirjoitti:

   Voihan sitä koittaa, mutta uskon, että ei niin hyvin toimi.

   1. Johanna Pölkki kirjoitti:

    Kiitos nopeasta vastauksesta!! Ja kiitos koko blogistasi! Harmittaa suunnattomasti etten löytänyt jo aiemmin blogiasi, olisi säästynyt satasia ja aikaa😅 Vielä mietin, että kannattaako palkkari ottaa myös kuntopiirin jälkeen?

   2. Tuukka Heikkinen kirjoitti:

    Kiitti, anna palaa! Kuntopiirin jälkeen on hyvä ottaa puolikas palkkari. Puolet määristä.


Vastaa